tiistai 30. huhtikuuta 2013

Miksi vaihtoon?

         Paatin tehda postauksen niille, jotka viela miettivat lahteakko vaihtoon vai ei. Itse kun mietin vuosi sitten haluanko lahtea vai en. Ongelmanani olivat suurinpiirtein ystavat, perhe ja koulu. Miten voin jattaa kaikki vuodeksi. Joutuisin jattaa kaikki lukiokaverini, en tanssisi kauan odotettuja vanhojen tansseja heidan kanssaan, enka paasisi ABI-risteilylle heidan kanssaan. Enka viettaisi lakkiaisia heidan kanssaan. Palattuani en paasisi enaan opiskelemaan heidan kanssaan, vaan tulen opiskelemaan uusien ihmisten kanssa. Ja tottakai tulen valmistautumaan lukiosta vuoden myohemmin. Vaihtoo lahtiessa tulisin olemaan vuoden perheestani erossa.


          Mutta muistakaa se karu totuus, etta loppuviimein lukioystavatkin eroutuu eri kaupunkeihin yliopistoihin, joten et heita nii useasti tule nakemaan. Vanhojen tanssit ja ABI-risteily on loppujamyoten pieni juttu mita vaihtoon tulee. Aidista ja isastakin joudut loppuviimein paastaa irti ja muuttaa omilleen. Lukion tulet suorittamaan jokatapauksessa, eri ikaisena vain.
      
          Miksi siis vaihtoon?


  •   KIELI, kaikki ei valttamatta ennen vaihto tajua, kuinka arvostettua se oikeesti on, etta tiiat niita kielia. Ja vaihdossa tulet oppimaan sen lahes taydelliseksi. Omassa portugalissa on viela ongelmia aksentin kans, mut kaikki sanat alkaa olla jo aikalailla kasassa. 

  • KULTTUURI, mika on tarkeampaako ku saada lisaa kulttuurituntemusta, jos tiedat yhden kulttuurin, ni se on jo aika hyvin. Kun tiedat kaksi, se on jo vakuuttavaa. Olen myos oppinut arvostamaan suomen kulttuuria enemman, kun olen oppinut toisen. Ja kunnioitus ja suvaitsevaisuus muita kulttuureita kohtaan kasvaa.
  • ITSENAISTYMINEN, onhan se janskaa muuttaa pois kotoa toiseen kaupunkiin opiskelemaan, ilman aiskaa ja iskaa. Mutta muutto ulkomaille on jo aikas pelottavaa. Lahto ulkomaille auttaa sinua paasemaan ulos kilvestasi, ja auttaa parjamaan omillasi, ilman toisten tukea. ja vahvistat tottakai sita itseluottamusta. 
  • YSTAVAT, Ehkapa kaikkein kivoin juttu on ne ihmiset joita tulet vaihdossa ollessa tapaamaan. Maan omat ystavat ja myoskin toiset vaihtarit. On niin kivaa aatella etta niita tosi hyvia ystavia on nyt lahes joka maasta. Mulla on talla hetkella tosi hyvia ystavia Brasiliasta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Virosta, Saksasta, Thaimaasta, Indiasta, Australiasta, Kanadasta, Amerikasta(ps.Los Angeles, New York), Englannista, Ecuadorista, Mexicosta, Slovakiasta, Venajalta. Unkarista, Kiinasta, Japanista ja Kolumbiasta. Ihan varmasti unohdin viela joitain. Mutta kaikista tarkeinta on, etta meilla on skypet. 
  • SOSIAALISUUS, Suomalaiset ovat hiljaisia ja hirveen tympeita ihmisia. Vaihdossa opit puhumaan ja saamaan ystavia helpommin. Ite olin jo Suomessa hirveen ulospainsuuntautunut, pystyin puhua oudoille ihmisille. Mutta se ei ollut viela mitaan ,siihen nahden miten avoin maa nyt oon. 
  • CV, luin jostain, en muista mista, mutta vaihdossa olo nayttaa hyvalta CV:ssa. CV:ssa se kertoo, Olen itsenainen, kielitaitoinen, sosiaalinen ja tunnen muitakin kulttuureita kuin omani. Tama kaikki tekee minusta kilpailukykyisemman tyomarkkinoilla ja varmaan muutenkin ihmisena kiinnostavamman. 

  • KOKEMUKSET, uusia kokemuksia saa tuhansia, ja ihan parhaita. Voin vain kuvitella itseni vanhana, istuen kiikkutuolissa, virkaten sukkia ja muistellen parasta vuottani vaihdossa. 
  • VAIHTO VUODEN AIKANA EI MENETA MITAAN, VAAN SAADAAN PALJON!!
  • KASVAT TYTOSTA NAISEKSI, TAI POJASTA MIEHEKSI
  • HYMYILET KAIKESTA, OLET ONNELLINEN VAIHDOSSA
  • VUOTESI TULEE OLEMAAN IKIMUISTOINEN JA ARVOKAS


         En keksi enaan mitaan muuta sanottavaa, mutta niita kylla loytyy, tuossa mielestani tarkeimmat ja neuvon viela kerran vain, Alkaa miettiko sita haluatteko lahtea vaihtoon, se on tehtava nyt tai ei koskaan. Vanhempana tulette viela katumaan. Haluaisin viela kerttoa miksi itse valtisin Brasilian. Syyni ei ollut ne komeat ruskeasilmaiset lihaksikkaat latinomiehet, jotka rakastavat eurooppalaisia, ja  jotka kaikkien suomalaisten silmissa kimaltelee, vaikka moni luuleekin, etta se oli syyni.


            Se syyni miksi halusin Brasiliaan, loytyi paljon isommista asioista. kuten Brasilia on totaalisesti erillainen kuin Suomi. Brasilia on eksoottinen maa ja taynna yllatyksia. Minun mielestani vaihtomaa kannattaa valita, juuri nailla neuvoilla. Valitse se kaikista tuntemattomin maa ja nauti sen aarteista. USA on varmasti hyva valinta myos, mutta mieti kahdesti, tiedat jo melkeimpa kaiken sielta, tulet oppimaan vain englannin, joka on tietenkin tarkeaa. Omana haaveenani on lahtea Amerikkaan yliopistosta vaihtoon, juuri sen kielen takia. Mutta nain nuorempana suosittelen outoa maata. 
        Tallaista tietoa teille nytte. Tahan loppuun viela video, meidan vaihtareiden Harlem Shakesta  Foz do Iguaçun putouksilta =) katsokaa linkista =) Harlem Shake

                                                               Beijos Laura <3

4 kommenttia:

  1. Olin vaihto-oppilaana USA:ssa 2010-2011 via Rotary. Kaikki mitä me "tiedetään" amerikkalaisesta kulttuurista Suomessa on elokuvien ja lehtiartikkeleiden jäljiltä. Se ei ole mitään sellaista, mitä kuvittelisi. Suomalaiset eivät todellakaan käsitä millaista elämä siellä oikeasti on. En halua hyökätä mielipidettäsi kohtaan mitenkään, mutta näin kokemuksen pohjalta vain puhun. Ja mitä kieleen taas tulee, totta, oppii vain englannin. Mutta sitäkin avostaa enemmän kuin mitään, jos kuuluu siihen joukkoon kuin minä, jolla on aina ollut suuria vaikeuksia kielien oppimisessa. Se on ihan yhtä ihana tunne kuin se, että joku oppii kiinaa tai saksaa. Nyt suuntana on korkeakoulu ja niin vaihto kuin työharjoittelut ulkomailla kuuluu suunnitelmaan. Vaihto jossain, missä voisi oppia uuden kielen ja työharjoitteluita mielenkiintoisissa kulttuureissa.
    Sä muuten kirjotat tosi hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siis sanoin vaan mun mielipiteen siita, et minkalaiseen maahan kantsis menna. Mutta oikeestaan hyva et kirjotit vastavaitteen, tulevat vaihtarit saa kahest mielipiteest kasitteen. =)Ja kiitos =)

      Poista
  2. Oli hyvä postaus Laura! Ja onneks me keretään olemaan lukiolla vielä muutama jakso ennen ku päästään lukulomalle :) Vanhojen tanssit oli tosi harmi, ku et voinu olla meijän kans prinsessa :( ja ABI-risteilylle me ei ees mennä, että siitä et jää ainakaan paitsi.
    Sulla on ollu varmasti ihan mahtava vuosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis Tah? etteko oikeesti mee ABI-risteilylle =O ja Kiitos =)

      Poista